Bagels&Friends – Bajgle z tradycjami
Na Patio Cosmopolitan pojawił się nowy koncept gastronomiczny Bagels&Friends. Oto kilka powodów, dla których warto odwiedzić to miejsce.
Historia bajgla sięga 1683 roku, kiedy to król Jan III Sobieski pokonał wojska tureckie pod Wiedniem. Radość wiedeńczyków była ogromna, a jeden z nich – żydowski piekarz – przyrządził z tej okazji chleb na bazie żydowskiego ciasta. Ponieważ król był miłośnikiem koni – piekarz upiekł dla niego chleb w kształcie strzemienia, które w języku niemieckim brzmi – “Beugel”. Stąd niedaleko już do polskiego “bajgla”, który tak zasmakował Sobieskiemu, że jego recepturę przywiózł do Polski.
Po ponad 300 latach, które upłynęły od tamtych wydarzeń, jedna rzecz pozostała niezmienna – bajgla nie da się porównać z żadnym innym chlebem. Zwykły chleb, który zostaje uformowany w kształt bajgla – nie jest jeszcze bajglem. Prawdziwy bajgel waży 135 g, jego skórka jest chrupiąca, a środek – ciągnący się.
Bagels&Friends, które istnieje na polskim rynku od 2010 roku, serwuje 10 różnych typów bajgli.
Są one podawane z takimi dodatkami, jak, m.in.: masło, serek kremowy, omlet i ser kozi, grillowany boczek, mieszanka sałat, pomidor, majonez, tuńczyk, kurczak, avocado, orzeszki ziemne, szczypiorek. W menu nie zabrakło legendarnego Lox Bagel – z wędzonym łososiem, serkiem kremowym, mieszanką sałat i szczypiorkiem, a także słynnej nowojorskiej kanapki – BLT, podawanej z cieniutkimi plasterkami grillowanego boczku, mieszanką sałat, pomidorem, majonezem i szczypiorkiem. Życzymy smacznego!